Pengreep

kronkel

Een goede pengreep

In groep 1-2 streven we ernaar dat de kinderen de dynamische pengreep leren. Hierbij bewegen de duim, wijsvinger en middelvinger doelgericht, terwijl de ringvinger en de pink voor stabiliteit zorgen. De pink en ringvinger liggen bij deze greep gebogen in de handpalm. Een dynamische greep vereist een zogenoemde ‘open webspace’.  

Een open webspace heeft de vorm van een ‘rondje’ en is de open ruimte van de hand tussen de wijsvinger en de duim. Hierin rust de pen, die vastgehouden wordt met duim, wijs- en middelvinger. Alleen met zo’n open webspace kan een kind soepel vingerbewegingen maken, die zorgen voor een net handschrift.

Het zou fijn zijn als dit thuis ook gestimuleerd wordt, zodat we samen streven naar een juiste pengreep. Best ingewikkeld, dus als u het lastig te begrijpen vindt, loop dan even bij ons binnen!